...

gespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels

Geelverkleuring, zwelling en infectie - hier is onze gids voor veel voorkomende vinger- en teennagelproblemen en wat u kunt doen om ze op te lossen.Naast het helpen oppakken en manipuleren van objecten, beschermen nagels de weefsels van de vingers en de tenen. Ze kunnen echter ook een barometer van onze gezondheid zijn, wat verklaart waarom vinger- en teennagelcontroles mogelijk deel uitmaken van het lichamelijk onderzoek van een huisarts.

Hieronder een opsomming van enkele veranderingen waar u op moet letten en leg uit wat u kunt doen om uw nagels op peil te houden.

Nagelruggen kunnen wijzen op ziekte

Fijne lijnen die over uw nagels lopen, kunnen wijzen op een recente ziekte die de nagelgroei vaak vertraagt ​​en richels in de nagelwortel produceert die naar buiten worden geduwd wanneer de nagel groeit.

Oplossing: de ruggen zullen met de tijd groeien.

Witte vlekken op nagels

Deze worden meestal veroorzaakt door een lichte verwonding, zoals een kloppen op de matrix, het groeiende deel van de nagel of op teennagels door slecht passende schoenen of een sportblessure.

Oplossing: De vlekken zullen met de tijd groeien.

Lepelvormige nagels kunnen wijzen op ijzertekort

Misvormde nagels die naar achteren buigen, kunnen wijzen op een ijzertekort.

Oplossing: Eet veel ijzerrijk voedsel zoals mager rood vlees, donkergroene groenten, volle granen en noten, vooral amandelen.

Lees meer over hoe ijzer de gezondheid beïnvloedt

Vingernagel pitting kan psoriasis betekenen

Veel putjes ter grootte van een speldenknop op het nageloppervlak kunnen het teken zijn van een algemene huidaandoening zoals psoriasis of eczeem en kunnen optreden met alopecia (haaruitval).

Oplossing: Putvorming moet verdwijnen zodra de onderliggende oorzaak is behandeld.

Lees meer over psoriasis

GROTE COLLECTIE NAGEL PRODUCTEN VIND JE OP BOL.COMgespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels
gespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels

Bleek nagels kunnen op bloedarmoede wijzen

Bloedarmoede kan de oorzaak zijn, hoewel een nier- of leveraandoening ook de schuldige kan zijn.

Oplossing: vraag uw arts om advies. Zodra de onderliggende aandoening is behandeld, moet de nagelkleur weer normaal worden.

Vergeling, verkleurde nagels? Mogelijke schimmelinfectie

Dit duidt vaak op een schimmelinfectie (onychomycose). Het komt het meest voor in teennagels en volgt vaak op voetschimmel.

Het uiteinde van de nagel scheidt zich van het nagelbed en witte, groene, gele of zwarte materie bouwt zich op onder de nagelplaat.

Oplossing: een oraal antischimmelmedicijn (terbanifine) is de meest voorgeschreven behandeling en is succesvol in ongeveer 85 procent van de gevallen, hoewel het tot zes maanden of langer kan duren voordat het werk werkt. Anti-schimmel crèmes zijn minder succesvol omdat ze moeilijk onder de nagel kunnen worden aangebracht.

Een gezwollen vinger wijst naar een bacteriële infectie

Een gezwollen, kloppend gebied rond de nagel (paronychia) is meestal het gevolg van een bacteriële infectie die de nagelplooi binnenkomt door een snee of breuk in de huid.

Oplossing: Een antibioticakuur is de normale behandeling.

Behandeling voor nijnagel

Deze dunne droge stroken huid die gedeeltelijk van de zijkant van vingernagels zijn afgesplitst, worden meestal veroorzaakt door overmatige droogheid, een slechte manicure, nagelbijten of een kleine verwonding.

Oplossing: knip miniaturen uit bij de basis; weersta de drang om ze te trekken.

Behandel gespleten nagels

Dit zijn meestal een teken dat uw handen teveel in water zijn geweest of dat uw afwasmiddel te hard is.

Oplossing: draag handschoenen en ga voor regelmatige manicures.

Zwarte vingernagels worden vaak veroorzaakt door letsel

Bloed verzamelt zich onder je nagel na een verwonding zoals het vastgrijpen van je vinger in een autodeur. De nagel kan van het nagelbed scheiden en eraf vallen, maar zal opnieuw groeien.

Oplossing: Als zwartheid niet door een verwonding wordt veroorzaakt of er na een week nog steeds is, raadpleeg dan uw arts.

Een ingegroeide teennagel behandelen

Deze worden veroorzaakt wanneer een nagel (meestal op de grote teen) één of beide kanten naar beneden buigt en in de omringende huid snijdt, wat leidt tot ontsteking en soms infectie.

Het dragen van slecht passende schoenen die van bovenaf druk uitoefenen op de teennagels en het snijden van de teennagels langs hun zijden in plaats van recht naar voren zijn de gebruikelijke oorzaken.

Oplossing: Raadpleeg uw huisarts of podotherapeut zodra u een ingegroeide teennagel opmerkt om infectie te voorkomen.

Uw arts kan voorstellen dat u uw teennagel geheel of gedeeltelijk verwijdert om te voorkomen dat deze in de teen groeit.

GROTE COLLECTIE NAGEL PRODUCTEN VIND JE OP BOL.COMgespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels
gespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels

Genees nagelproblemen

  • Houd de nagels schoon en droog om te voorkomen dat bacteriën en andere infectieuze organismen onder de uiteinden kunnen worden verzameld.
  • Draag handschoenen bij het afwassen en tuinieren. Het voeren van rubberen handschoenen met katoenen handschoenen voorkomt het verzamelen van vocht, wat de nagels kan beschadigen.
  • Als uw teennagels dik en moeilijk te snijden zijn, probeer ze dan eerst in warm zout water te weken gedurende vijf tot tien minuten of snijd ze na het baden.
  • Knip teen en nagels recht naar voren en lichtjes bovenaan afgerond voor maximale sterkte. Gebruik een scherpe nagelschaartje of een tondeuse.
  • Gebruik altijd handcrème na het onderdompelen van nagels in water.
  • Bestrijk nagels regelmatig met een nagelvijl, gebruik de ruwe zijde om in te korten en de gladde kant om te vormen.
  • Werk naar boven in één richting; heen en weer zagen kan de nagellagen verzwakken waardoor ze splijten.
  • Vermijd metalen nagelvijlen omdat ze de nagels kunnen doen schilferen.
  • Om uw nagels te versterken, vult u uw dieet aan met kelp, rijk aan silica, zink en B-vitamines.

GROTE COLLECTIE NAGEL PRODUCTEN VIND JE OP BOL.COMgespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels
gespleten nagels / gescheurde nagel / geribbelde nagels / deuk in nagel / witte nagels