...

Antibacteriële zeep versus gewone zeep: welke is beter? Desinfecterende zeep vs gewone zeep?

Antibacteriële zeep versus gewone zeep: welke is beter? Desinfecterende zeep vs gewone zeep?

Antibacteriële zeep versus gewone zeep: welke is beter?

We worden elke dag blootgesteld aan miljoenen bacteriën en bacteriën. Velen van ons gebruiken antibacteriële producten om ons risico op ziek worden of ziektekiemen en bacteriën op anderen te verminderen - maar zijn ze echt effectiever in het doden van de "slechteriken" dan gewone zeep? 

Antibacteriële zeep

Antibacteriële zeep is elk reinigingsproduct waaraan actieve antimicrobiële ingrediënten zijn toegevoegd. Tegenwoordig bevat meer dan 75 procent van de vloeibare zepen in onze gangpaden in de supermarkt een of ander antibacterieel ingrediënt. Hoewel triclosan de meest voorkomende is, bevatten sommige antibacteriële producten alcohol, benzalkoniumchloride en andere antibacteriële middelen. 

Voordelen van antibacteriële zeep

 • Antibacteriële reinigingsproducten zijn effectief in zorginstellingen (ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere medische voorzieningen) waar het immuunsysteem van patiënten verzwakt is.
 • Handdesinfecterend middel dat ten minste 60 procent alcohol bevat, is een effectief alternatief wanneer een persoon geen toegang heeft tot zeep en warm water.
 • Antibacteriële reinigingsproducten zijn effectief voor reinigingstaken in dierenartskantoren en huizen met huisdieren.

Nadelen van antibacteriële zeep

 • De FDA heeft gezegd dat er 'geen bewijs' is dat antimicrobiële zeepproducten mensen gezonder houden dan gewone zeep. Het bureau eist nu van fabrikanten van antibacteriële producten dat ze aantonen dat de chemicaliën veilig zijn voor langdurig dagelijks gebruik en dat ze mensen beter gezond houden dan handen wassen met gewone zeep en water.
 • Overmatig gebruik van antibacteriële producten kan de hoeveelheid gezonde bacteriën op de huid van een persoon verminderen, waardoor antibiotica minder effectief kunnen worden in de strijd tegen nieuwe bacteriestammen, superbugs genoemd .
 • Het gebruik van antibacteriële zeep of handdesinfecterend middel kan ertoe leiden dat mensen denken dat ze hun handen niet zo grondig of vaak hoeven te wassen.

Tips voor het gebruik van handdesinfecterend

Wanneer zeep en stromend water niet beschikbaar zijn, kan het gebruik van op alcohol gebaseerde handreinigers een effectief alternatief zijn. Merk op dat ontsmettingsmiddelen niet alle soorten bacteriën verwijderen en niet mogen worden gebruikt wanneer de handen zichtbaar vettig of vuil zijn. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beveelt de volgende tips aan voor kinderen en volwassenen die handdesinfecterend middel gebruiken:

 1. Breng handdesinfecterend middel aan op de palm van één hand (lees het productetiket voor de aanbevolen hoeveelheid).
 2. Wrijf handen tegen elkaar.
 3. Wrijf het product over alle oppervlakken van uw handen en vingers tot het droog is. 

Regelmatige zeep

Normale zeep is ontworpen om de oppervlaktespanning van water te verminderen en om vuil en olie van de oppervlakken te tillen zodat het gemakkelijk kan worden weggespoeld. Hoewel gewone zeep geen toegevoegde antibacteriële chemicaliën bevat, is het effectief in het verwijderen van bacteriën en andere ziektekiemen.

Voordelen van Regular Soap

 • Antibacteriële zepen zijn niet effectiever dan gewone zeep en water voor het doden van ziekteverwekkende bacteriën, volgens de CDC.
 • Normale zeep is meestal goedkoper dan antibacteriële zeep en handdesinfectiemiddelen.
 • Normale zeep doodt geen gezonde bacteriën op het huidoppervlak.

Nadelen van gewone zeep

 • Normale zeep is niet zo draagbaar als antibacteriële handdesinfectiemiddelen.
 • Mensen wassen de handen mogelijk niet grondig genoeg om met gewone zeep slechte bacteriën te doden.

Tips voor het wassen van uw handen

Handen wassen met zeep antibacterieel of regulier en water is een van de beste manieren om ziektekiemen te verwijderen, ziek te worden en verspreiding van ziektekiemen naar anderen te voorkomen. De CDC beveelt deze vijf tips aan voor effectief handen wassen:

 1. Maak je handen nat met warm, stromend water en voeg zeep toe.
 2. Wrijf je handen tegen elkaar en maak een zeepachtig schuim. Was de voorkant en achterkant van de handen, tussen je vingers en onder de nagels, gedurende minstens 20 seconden of twee rondes van het nummer "Happy Birthday".
 3. Spoel uw handen goed af onder stromend warm water.
 4. Droog uw handen grondig met een schone handdoek of luchtdroger.
 5. Draai het water af met een schone keukenrol en gooi het op de juiste manier weg. 

Het komt erop neer dat elk type zeep uw handen kan ontdoen van schadelijke bacteriën bij correct gebruik maar antibacterieel gel of zeep zoals dettol kan zeer effectief werken tegen schadelijke bacteriën ziektekiemen of virussen. en Ouders, vergeet niet om uw kinderen te leren de bovenstaande handwastechnieken te oefenen en een voorraad handdesinfectiemiddel in uw tas te hebben wanneer u onderweg bent om bacteriën of ziektekiemen te bestrijden." 

Antibacteriële zeep versus gewone zeep: welke is beter? Desinfecterende zeep vs gewone zeep?

Antibacteriële zeep versus gewone zeep: welke is beter? Desinfecterende zeep vs gewone zeep?

Antibacteriële zeep versus gewone zeep: welke is beter? Desinfecterende zeep vs gewone zeep?