...

Waarom worden spieren pijnlijk na de training?


Waarom spieren pijn krijgen na de training

Waarom spieren pijn doen en wat je eraan kunt doen

Pijn in uw spieren, wetenschappelijk bekend als ‘Delayed Onset Muscle Soreness’ (DOMS), begint enkele uren tot ongeveer een dag na een zware training en duurt tot 72 uur. De oorzaak zijn kleine scheurtjes (microtrauma) in de spieren die je hebt bewerkt en de inspanningen van je lichaam om deze spieren weer op te bouwen en uit te zetten, zodat het in de toekomst beter in staat is om dezelfde training aan te kunnen.

Dit herstelsysteem is het fundamentele mechanisme waardoor je spieren groter en sterker worden tijdens het sporten. Iedereen die regelmatig traint, zal wennen aan het ervaren van spierpijn. Door de positieve uitkomst te begrijpen, zul je snel groeien om van het gevoel te genieten als een teken van vooruitgang.

Als u van plan bent bodybuilding serieus te nemen, moet u een trainingsschema van een week plannen. Door je elke dag op verschillende spiergroepen te concentreren, kun je een nieuw lichaamsdeel trainen terwijl andere spieren herstellen van pijn.

pijnlijke spieren

De wetenschap achter spierpijn

Pas op dat u spierpijn niet alleen gebruikt als maatstaf voor hoe goed uw training was, aangezien een reeks factoren bepaalt hoe snel uw spieren zullen groeien. Uw dieet is een bijzonder belangrijke. U moet ervoor zorgen dat u voldoende eiwitten eet en een uitgebalanceerde hoeveelheid koolhydraten, vetten, suikers en andere essentiële voedingsstoffen in uw dieet heeft. Je hebt ook voldoende rust en slaap nodig, want het is ‘s nachts dat je lichaam de neiging heeft om zichzelf te herstellen.

Alle spierbewegingen veroorzaken waarschijnlijk pijn als ze intensief worden gedaan, maar bewegingen waarbij de spier langer wordt als deze samentrekt, veroorzaken de meeste pijn. Daarom voel je het echt in je benen nadat je bijvoorbeeld lang bergafwaarts hebt gerend of gehurkt.

Een veel voorkomende misvatting is dat DOMS wordt veroorzaakt door de opeenhoping van melkzuur in uw lichaam. Het is waar dat als je traint, het in de zoektocht van je lichaam naar energie moleculen afbreekt en melkzuur als bijproduct produceert – dit is wat ervoor zorgt dat je spieren voelen alsof ze branden als je traint – maar dit melkzuur zuivert je lichaam van binnenuit. ongeveer een uur na het einde van je training en zou zeker geen invloed hebben op de dag na een training.

Vertraagde spierpijn is heel normaal, maar elke scherpe pijn die direct tijdens of na een oefening wordt gevoeld, kan een teken zijn van spierblessure. U moet uw training onmiddellijk stoppen en uitzoeken wat er is gebeurd voordat u verder gaat. En vergeet niet om veel water te drinken terwijl u traint, anders loopt u het risico op rabdomyolyse.

Vermijd en verlicht spierpijn

Je hebt misschien gehoord dat stretchen voor en na een training je kan helpen spierpijn te voorkomen. Helaas hebben studies aangetoond dat deze bewering niet waar is. Hoewel het nog steeds een goed idee is om op de juiste manier op te warmen en af ​​te koelen om blessures te voorkomen, is het de beste manier om een ​​nieuwe oefening langzaam af te werken, in plaats van er vol voor te gaan, om overmatige pijn te voorkomen.

Het is aangetoond dat het hebben van een sportmassage een geweldige manier is om spierpijn te verlichten, omdat het ervoor zorgt dat vocht en bloed sneller door het lichaam stromen en microtrauma’s in de spieren sneller genezen.

Hetzelfde is aangetoond voor het afwisselen van warme en koude douches, het nemen van een bad met Epsom-zouten en het consumeren van eiwitshakes direct na een training, wat de eiwitsynthese stimuleert en leidt tot sneller herstel van je spieren. Van omega-3-supplementen is ook aangetoond dat ze ontstekingen helpen verminderen, wat je wat extra verlichting zal geven.

Zie deze gekoppelde pagina voor gedetailleerde beoordelingen van de beste kwaliteit homegym-apparatuur

Meer populaire pagina’s deze maand: