Wanneer je woning isolatie begint te verslijten, je krijgt problemen. Sommige van die problemen zijn overlast, bijvoorbeeld een tochtig huis. Anderen kunnen uw portemonnee treffen in de vorm van hoge energierekeningen… of ze kunnen zelfs uw gezondheid bedreigen, dankzij knaagdieren, allergenen en schimmels. Hoe weet u nu of uw woningisolatie aan vervanging toe is? Laten we beginnen met te kijken naar het specifieke type isolatie in uw huis, en dan kijken we naar de factoren die de isolatie kunnen verzwakken (en de tekenen dat er iets mis is).
Wat voor soort isolatie heeft u in uw huis?
Verschillende soorten isolatie hebben een verschillende levensduur. Weet u welke isolatie u in uw huis heeft? Als dat zo is, gebruik dan deze gemiddelde levensduur als algemene tijdlijn voor vervanging:
Sproeischuim (polyurethaanschuim)
Sproeischuimisolatie is een van de meest duurzame, effectieve en betrouwbare vormen van woningisolatie. Het kan een leven lang of langer meegaan. Omdat het schimmelbestendig is en geen vocht vasthoudt, beweegt het niet en blijft het meestal zitten totdat het fysiek wordt verwijderd.
Veel mensen hoeven hun spuitschuimisolatie nooit te vervangen. Maar als slecht weer, beestjes, constructie of andere factoren de isolatie van uw spuitschuim in gevaar hebben gebracht – of als u problemen ondervindt – moet u mogelijk vervanging of reparatie uitvoeren.
Glasvezel isolatie
Glasvezelisolatie is een populaire keuze omdat het zowel effectief als kosteneffectief is. Tenzij beschadigd, kan het in de meeste huizen 80 tot 100 jaar meegaan voordat het vervangen moet worden. De isolatie van glasvezelmatten kan echter na 15 tot 20 jaar beginnen te vallen, dus als uw isolatie ruim tien jaar geleden in glasvezelmatten is geïnstalleerd, is het misschien tijd voor een inspectie of een energie-audit voor uw huis.
Cellulose-isolatie
Cellulose-isolatie is milieuvriendelijk en effectiever in het blokkeren van lucht dan sommige andere soorten isolatie. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat cellulose-isolatie kan helpen uw huis te beschermen bij brand.
Omdat het voornamelijk uit gerecyclede materialen bestaat, wordt cellulose-isolatie echter na verloop van tijd afgebroken. De typische levensduur is 20 tot 30 jaar, waarbij degradatie al 15 jaar na installatie begint.
Net als bij andere soorten isolatie kunnen zware weersomstandigheden of invloeden van buitenaf de levensduur verkorten.
Let op: cellulose wordt vaak gebruikt als aanvullende isolatie. Dus zelfs als uw huis voornamelijk met andere materialen is geïsoleerd, kunt u, als er cellulose aanwezig is, de gevolgen van veroudering van de isolatie gaan voelen naarmate dat materiaal verslechtert.
Isolatie van minerale wol
Minerale wol wordt steeds populairder en is een redelijk duurzame vorm van woningisolatie. Hoewel de levensduur afhangt van het specifieke product dat wordt gebruikt (bijvoorbeeld glaswol, slakkenwol, steenwol, enz.), kan isolatie van minerale wol over het algemeen tientallen jaren meegaan voordat vervanging nodig is.
Net als bij andere vormen van isolatie kan schade of de aanwezigheid van andere compromitterende factoren (zie hieronder) de levensduur van minerale wolisolatie echter dramatisch verkorten.
Net als cellulose wordt minerale wol vaak gebruikt als aanvullende isolatie en kan vervanging nodig zijn, zelfs als er elders materialen met een langere levensduur aanwezig zijn.
Het is belangrijk om de geschiedenis van uw huis te kennen. Oudere huizen gebruiken mogelijk zeer oude isolatie of isolatie van lage kwaliteit, of de isolatie is mogelijk niet op de juiste manier geïnstalleerd. Als algemene regel geldt dat hoe langer een huis staat, hoe groter de kans is dat uw isolatie is aangetast en moet worden vervangen.
Veel Gestelde Vragen
Hoe vaak moet u isolatie vervangen?
Woningisolatie heeft geen houdbaarheidsdatum. Er bestaat geen vaste regel voor wanneer isolatie moet worden vervangen. Als algemene regel geldt echter dat de woningisolatie één keer per jaar moet worden geïnspecteerd om te controleren op tekenen van schade, schimmel en meer. Als u tekenen van degradatie ziet en/of problemen ondervindt zoals ongelijkmatige verwarming, koude plekken, enz., is het wellicht tijd om de isolatie te upgraden of te vervangen.
De meeste vormen van isolatie kunnen onder ideale omstandigheden tientallen jaren meegaan. Echter, verschillende problemen in uw huis kan het achteraf inbouwen of vervangen veel eerder noodzakelijk maken. Sommige huizen hebben de originele isolatie al meer dan een eeuw, terwijl andere binnen slechts 15 jaar een verbeterde isolatie nodig hebben.
Hoe weet ik wanneer mijn isolatie vervangen moet worden?
Een hoge energierekening is een belangrijk teken dat uw isolatie mogelijk aan vervanging toe is. Onvoldoende of beschadigde isolatie kan tot luchtlekken leiden. Hoe meer verwarmde of gekoelde lucht uw huis verlaat, hoe harder uw oven en HVAC-unit moeten werken om de temperatuur te regelen. Wanneer dit gebeurt, moet u meer betalen voor elektriciteit.
Andere problemen die kunnen betekenen dat het tijd is om de isolatie van uw huis te vervangen, zijn onder meer:
- Ongelijkmatige temperaturen in huis
- Tochtige kamers
- Waterindringing en vochtophoping
- Een vochtige en muffe geur in één of meerdere ruimtes in huis
- Chronische allergieën, sinusinfecties en andere gezondheidsproblemen
- Je vindt uitwerpselen en puin van insecten, knaagdieren en ander ongedierte
Lees meer: Veelvoorkomende problemen met isolatie
Verdwijnt de isolatie na verloop van tijd?
Glasvezel, cellulose en andere soorten woningisolatie kunnen na verloop van tijd bezinken. Hierdoor kan de R-waarde van de isolatie dalen, wat resulteert in een minder effectieve thermische barrière.
Isolatiematerialen kunnen ook waterschade oplopen, besmet raken met schimmels en meeldauw, of besmet raken met dieren die zich in de isolatie nestelen of de materialen gebruiken om te nestelen. Hoewel je zou kunnen zeggen dat de isolatie onder deze omstandigheden ‘verdwijnt’, zou de nauwkeurigere term in dit geval zijn dat de isolatie verslechtert.
Woningisolatie is in de regel gebouwd om lang mee te gaan. Slijtage kan de efficiëntie ervan verminderen, maar het kan jaren duren voordat problemen zichtbaar worden. Als u hoge energierekeningen, inconsistente temperaturen en andere problemen begint te ervaren, is het misschien tijd om te investeren in nieuwe of retrofit isolatie.
Moet u nieuwe isolatie over de oude leggen?
Het hangt er van af. Bestaande glasvezelmatten en losse vulling kunnen achteraf worden voorzien van nieuwe glasvezelisolatie. De huidige isolatie moet in goede staat zijn voordat er nieuw materiaal kan worden toegevoegd. Als de isolatie niet nat is, beschadigd is door ongedierte of aanzienlijk is aangetast, kan een retrofittoepassing de levensduur van de glasvezelisolatie van uw huis helpen verlengen.
Dezelfde regel geldt meestal voor andere soorten isolatie, zoals cellulose, minerale wol, enz. Een isolatiebedrijf kan de bestaande isolatie inspecteren en, als de staat goed is, u adviseren of er nieuwe isolatie over de oude kan worden gelegd.
Lees meer: Wat u moet weten over het toevoegen aan uw bestaande isolatie
Spuitschuimisolatie is een ander verhaal. Als u een deel van uw huis al met spuitschuim heeft behandeld, zal het oude materiaal verwijderd moeten worden voordat er nieuw spuitschuim kan worden toegevoegd. Hetzelfde geldt voor glasvezel en andere soorten isolatie. Spuitschuimisolatie hecht niet goed op oude materialen. Om openingen te voorkomen en een continue thermische barrière te creëren, mag spuitschuim alleen worden geïnstalleerd als er geen andere isolatie aanwezig is.
Moet ik oude isolatie verwijderen voordat ik nieuwe aanbreng?
Over het algemeen is het verwijderen van isolatie niet vereist bij ingeblazen glasvezel en rollen. Hetzelfde geldt meestal ook voor minerale wol en cellulose-isolatie. Hierbij wordt er uiteraard van uitgegaan dat het isolatiemateriaal nog intact en onbeschadigd is. Als dit het geval is, kan de isolatie achteraf worden aangebracht (dat wil zeggen dat er nieuw materiaal over het oude wordt toegevoegd) in plaats van dat het wordt verwijderd en vervangen.
Ondertussen moeten huiseigenaren die hun spuitschuimisolatie willen upgraden het oude materiaal verwijderen voordat nieuwe isolatie kan worden toegevoegd. Gelukkig is sproeischuimisolatie langdurig en duurzaam. Als u uw huis eerder met sproeischuim heeft geïsoleerd, zal het materiaal waarschijnlijk gedurende de hele levensduur van uw huis effectief blijven.
Hoe weet u of u nieuwe isolatie nodig heeft?
De meeste huiseigenaren beginnen na te denken over nieuwe isolatie wanneer ze een piek in hun energierekening zien. Soms worden ze het beu om met tocht en ondraaglijk warme of koude kamers om te gaan. Deze en andere problemen komen vaak voor wanneer uw woning te weinig isolatie heeft of de eerder aangebrachte isolatie zijn efficiëntie verliest.
Als u overweegt de isolatie van uw huis te verbeteren, is het plannen van een energieaudit de eerste stap die u moet nemen. Gekwalificeerde energie-auditors inspecteren uw isolatie en beoordelen de algehele efficiëntie van uw huis. Deze uitgebreide beoordeling biedt u bruikbare inzichten over waar uw isolatie mogelijk tekortschiet en welk verschil nieuwe of retrofit-isolatie kan maken.
Verbeterde isolatie is een uitstekende investering in uw huis. Door nieuwe woningisolatie kunt u niet alleen geld besparen op elektriciteit, maar uw woning ook comfortabeler, gezonder en milieuvriendelijker maken.
Lees meer: Hoe een energie-audit voor uw huis u geld kan besparen
Factoren die de levensduur van isolatie in gevaar kunnen brengen
Ongeacht het type isolatie dat u in uw huis heeft – en hoe lang de levensduur ervan ook gegarandeerd is – Nee isolatie is perfect of onoverwinnelijk voor schade.
Elk van de volgende factoren kan de levensduur van uw isolatie aanzienlijk verkorten en vervanging dreigender maken:
- U heeft waterschade aan uw dak gehad (bijvoorbeeld lekkages, weggeblazen dakspanen, etc.).
- Er groeit schimmel op de isolatie (wat kan gebeuren zonder dat u het door heeft).
- De isolatie is doorboord (door een storm, een dier, tijdens het verhuizen, etc.).
- De isolatie begint vuil of stoffig te worden. (Stof kan zich langzaam ophopen bovenop de isolatie, waardoor deze na verloop van tijd minder effectief wordt.)
- Uw huis heeft te maken gehad met zware weersomstandigheden of brand.
- Uw huis is ouder en u vermoedt dat de vorige eigenaren slechte materialen hebben gebruikt of de isolatie verkeerd hebben geïnstalleerd.
- De isolatie werd geïnstalleerd met behulp van ‘batt-isolatie’ (waarbij de isolatie na 15 of 20 jaar begint uit te vallen) of ‘losse vulisolatie’ (die na verloop van tijd kan bezinken, wat tot luchtlekken kan leiden).
9 tekenen dat uw huisisolatie moet worden vervangen
Vermoedt u een probleem met de isolatie van uw huis, maar weet u nog steeds niet zeker of vervanging nodig is? Hier zijn negen manieren om te weten of de isolatie van uw huis vervangen moet worden:
- De temperatuur in uw huis is ongelijkmatig (wisselt vaak).
- Het kost u moeite om uw huis op de “juiste” temperatuur te krijgen en het vervolgens zo te houden; het is altijd te warm of te koud.
- Je hele huis is tochtig.
- Bepaalde kamers in huis hebben tocht (vaak een teken dat uw kruipruimte-isolatie aan vervanging toe is).
- Uw energierekening is te hoog.
- Iemand in uw huishouden lijdt aan frequente allergieën of ziekten. (Verouderde, beschadigde of onjuiste isolatie kan een voedingsbodem zijn voor schimmels, allergenen en bacteriën).
- U heeft regelmatig te maken met lekkages, condensatie of andere vochtproblemen.
- U heeft een probleem met ratten, muizen, wasberen, eekhoorns, insecten of ander ongedierte of knaagdieren.
- De isolatie zelf lijkt nat, dun, verschuivend, afbrekend of vallend.
Plan een Home Energy Audit in Denver of Fort Collins, CO
Heeft u het vermoeden dat het tijd is om uw isolatie te vervangen? Wij kunnen u helpen dit uit te zoeken en vervolgens het juiste type vervanging voor uw huis en budget aanbevelen.
Of ervaart u een van onze negen tekenen van onjuiste isolatie, maar heeft u vertrouwen in uw isolatie? is niet het probleem? (Omdat u bijvoorbeeld in een relatief nieuw huis woont?) Het kan zijn dat iets anders dan isolatie uw problemen veroorzaakt en uw energierekening doet stijgen.
Wij raden u aan contact op te nemen met ons kantoor en een energieaudit voor uw woning in te plannen.
Of dat nu nodig is Vervang uw woningisolatie of een andere oplossing nastreven, wij adviseren vrijblijvend.
Het proces is relatief snel en eenvoudig en kan een groot verschil maken in uw dagelijkse leven en maandbudget. Lees meer over een energieaudit voor uw huis in Denver, CO en neem vandaag nog contact op met ons kantoor om de uwe te plannen.