Hoe lang glasvezelisolatie meegaat en wanneer deze moet worden vervangen


glasvezelisolatie geïnstalleerd in de muren en het plafond van een zolder

Glasvezel isolatie is een duurzame oplossing voor het afdichten van uw huis. Het duurt echter niet eeuwig en bepaalde omstandigheden kunnen de effectiviteit en levensduur ervan verminderen.

Levensduur van glasvezelisolatie

Glasvezel isolatie werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren dertig. Onder ideale omstandigheden kun je nog steeds huizen vinden die in de jaren 40 en 50 zijn gebouwd en waarvan de isolatie intact is.

De vraag is of de isolatie jaren later nog steeds een effectieve thermische barrière vormt. Optimaal kan glasvezelisolatie lang meegaan 80-100 jaar voordat vervanging nodig is; de levensduur wordt echter verkort als de omstandigheden ongunstig zijn.

Enkele van de problemen die de levensduur van glasvezelisolatie in uw huis kunnen verkorten zijn:

  • Vocht – waterschade is de grootste vijand van ingeblazen isolatie of glasvezelmatten
  • Vorming van schimmel en meeldauw
  • Insecten-, knaagdier- en andere plaagactiviteiten
  • Windwassen
  • Ophoping van stof, vuil, enz.

Fisolatie van glasvezel gaat in de loop van de tijd achteruit, en dergelijke omstandigheden kunnen het proces versnellen. De meeste mensen worden zich van deze problemen bewust omdat ze tocht of kou voelen; merk een vochtige, muffe geur op; ervaar slechte allergieën; of hun energierekening zien stijgen.

Gelukkig is het verwijderen van isolatie niet altijd nodig. In feite hebben we ontdekt dat verwijdering de uitzondering is en niet de regel. Zolang de isolatie niet wordt beschadigd door vocht, ongedierte etc., is het vaak mogelijk om bestaande glasvezelisolatie achteraf aan te passen met nieuwe materialen.

Lees meer: ​​Is het de moeite waard om glasvezelisolatie te verwijderen?

Gaat glasvezelisolatie slecht?

De glasvezel die wordt gebruikt in matten, rollen en ingeblazen isolatie is een inert materiaal. Als zodanig gaat het niet vanzelf kapot of gaat het niet kapot.

Dit betekent echter niet dat het materiaal onverwoestbaar is. Externe factoren zoals vochtophoping en dierlijke activiteit kunnen de integriteit van de isolatie in gevaar brengen (zie hierboven). Langdurige blootstelling aan water creëert de ideale omstandigheden voor de groei van schimmels. Besmettingen kunnen ertoe leiden dat er uitwerpselen en vuil in de isolatie achterblijven.

Dergelijke problemen verminderen niet alleen de effectiviteit van de isolatie. Het zijn ook gezondheidsrisico's die van invloed kunnen zijn op het comfort en de luchtkwaliteit van uw huis.

Verslechtert glasvezelisolatie in de loop van de tijd?

Fisolatie van glasvezel dat droog en vrij van ongedierte wordt gehouden, kan tientallen jaren of zelfs een eeuw effectief blijven. Maar zoals het oude gezegde luidt: “Niets duurt eeuwig.”

Zelfs het best afgedichte huis zal stof en vuil in de muren, vloerbalken, enz. genereren. Deze materialen komen in de ruimtes tussen glasvezeldeeltjes terecht en verzwakken de thermische barrière die door de isolatie wordt gecreëerd. Alle soorten losse isolatie (glasvezel, cellulose en minerale wol) zijn kwetsbaar voor deze ‘slijtage’.

De verslechtering door vuil, stof en andere deeltjes gaat zeer geleidelijk. Je kunt een leven lang in een goed geïsoleerde woning doorbrengen en nauwelijks veranderingen merken. De achteruitgang van glasvezelmatten, rollen of losse vulmaterialen wordt echter versneld als de isolatie nat of beschadigd raakt.

Hoe bezinking de isolatie van huizen beïnvloedt

Er is ook het probleem van glasvezelisolatie die in de loop van de tijd bezinkt. De R-waarde van de isolatie wordt gemaximaliseerd wanneer het materiaal dicht op elkaar is gepakt. Bezinking vindt plaats wanneer de zwaartekracht ervoor zorgt dat de isolatie in een behandelde ruimte naar beneden glijdt, waardoor er gaten ontstaan ​​waardoor lucht kan stromen.

Het vestigen is een geleidelijk proces. Als de isolatie correct is geïnstalleerd (vooral als een professional het werk heeft gedaan), zou er een minimale bezinking moeten zijn met weinig tot geen invloed op de efficiëntie van uw huis of de omgeving in uw huis.

Als u toch een verandering opmerkt en er wordt vastgesteld dat de isolatie van uw woning is hersteld, is het goede nieuws dat het verwijderen en vervangen van de isolatie zelden nodig is. Glasvezelisolatie leent zich uitstekend voor renovatie. Mits de originele materiaalisolatie intact en in goede staat is, kan een eerder geïsoleerde ruimte achteraf worden voorzien van nieuwe ingeblazen isolatie.

Praat vandaag nog met een ervaren isolatiebedrijf

Glasvezel isolatie blijft een effectieve en betaalbare optie voor het isoleren van huizen. Het is vooral handig op zolders, maar ook bij strategische installaties in andere delen van het huis.

Glasvezelisolatie in goede staat kan een nieuw leven krijgen met vakkundig geïnstalleerde ingeblazen isolatie. Deze aanpak is veel sneller en minder rommelig dan een nieuwe installatie. Ook is het makkelijker voor je bankrekening.

BESTE EN GOEDKOOPSTE PRIJSVERGELIJKER - PRODUCTEN VERGELIJKEN EN MAKKELIJK OVERSTAPPEN
Logo