Omdat zonnepanelen een glaslaag hebben en ze kwetsbaar lijken voor weersinvloeden op de daken van woningen, lijkt het alsof mensen sceptisch lijken te zijn over de duurzaamheid ervan.
De werkelijke levensduur van zonnepanelen
Zonnepanelen tegen extreem weer
De zonnecellen die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van elektriciteit uit zonlicht zijn uiterst kwetsbaar. Er liggen echter meerdere stevige lagen over deze cellen, waaronder een laag slagvast, gehard glas. Deze lagen zijn allemaal getest om te voldoen aan internationale normen.
Deze industriële tests omvatten tests waarbij de panelen worden blootgesteld aan extreme temperaturen, hoge luchtvochtigheid, harde wind en zware belastingen. Ze worden ook blootgesteld aan gesimuleerde hagelstormen die hen vernietigen met hagelstenen met een diameter van 1 inch die met een snelheid van 82 kilometer per uur reizen.
Een fantastisch praktijkvoorbeeld van de duurzaamheid van deze zonnepanelen vond plaats in onze achtertuin. Het National Renewable Energy Laboratory kreeg te maken met een hagelbui die hagel met een diameter van bijna 7,5 cm naar beneden liet regenen, wat gruwelijke schade veroorzaakte aan de daken in het Gouden gebied. De NREL-faciliteit had meer dan drieduizend zonnepanelen ter plaatse, en slechts één daarvan raakte beschadigd tijdens de storm.
Onderhoud van zonnepanelen
Als zonnepanelen eenmaal zijn geïnstalleerd, zijn ze doorgaans zeer onderhoudsarm. Dit is grotendeels het geval omdat ze geen bewegende delen in het systeem hebben. In wezen zijn ze een ‘instellen en vergeten’-systeem. De enige onderhoudskosten die gedurende de hele levensduur van een zonne-energiesysteem zeker zijn, zijn de omvormer, die doorgaans na ongeveer 15 jaar moet worden vervangen.