...

Hoe jeuk en roos te diagnosticeren


Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid, maak dan een bladwijzer voor deze pagina, want de expert van ATH legt uit wat je moet weten...

Jeukt het om te weten waarom je hoofdhuid geïrriteerd is? We zijn hier om te helpen. Niet alleen kan een jeukende kop een ongemakkelijke en zelfs gênante aandoening zijn om mee om te gaan, het kan ook zorgen baren over de algehele gezondheid van je hoofdhuid.

Om meer uit te leggen, leent Peter Bailey, Global Technical Manager, Hair Care, bij Unilever zijn expertise als ATH pakt de A-Z's uit van het hebben van een jeukende schilferende hoofdhuid - één vraag tegelijk.

Jeukende hoofdhuid veroorzaakt

Vrouw krabt jeukende hoofdhuid met de hand
Problemen met schilferige hoofdhuid: gedecodeerd. Krediet: Rex door Shutterstock.

Waardoor jeukt je hoofdhuid?

Het is niet verrassend dat de oorzaken en symptomen van een jeukende hoofdhuid meestal in de huid zelf liggen. "De belangrijkste oorzaak van hoofdhuidproblemen is de integriteit van de barrière van het stratum corneum van de hoofdhuid", onthult Peter. "De rol van de barrière is om te voorkomen dat irriterende stoffen en andere dingen in de omgeving het menselijk lichaam binnendringen."

Als irriterende stoffen van welke aard dan ook Doen de dermis binnendringen, kunnen ze het biologische en fysiologische proces dat daar plaatsvindt verstoren.

Dit leidt op zijn beurt soms tot een verscheidenheid aan interne en externe symptomen, waarvan er één helaas een zeer jeukende hoofdhuid kan zijn.

Blonde vrouw met jeukende hoofdhuid
Jeukende hoofdhuid behandelingen en kuren. Krediet: Rex door Shutterstock

Waarom heb ik een jeukende hoofdhuid?

Het is belangrijk om te onthouden dat mensen anders zullen reageren op biologische omstandigheden of problemen. Net zoals sommige mensen roos hebben (mild of ernstig) en andere gewoon niet. Hetzelfde geldt voor een jeukende hoofdhuid - het is in wezen een persoonlijk probleem.

Als je je afvraagt ​​"waarom heb ik een jeukende hoofdhuid?" het antwoord kan in je huid zelf liggen.

"Sommige mensen hebben van nature een zwakke hoofdhuidbarrière", zegt Peter. "Bij deze personen 'eten' de aanwezige microflora (bacteriën en gisten) talg en produceren irriterende stoffen die gemakkelijker doordringen om ontstekingen en jeuk te veroorzaken."

Daarnaast kan het hebben van een droge of schilferende hoofdhuid (ook wel roos genoemd) een reden zijn voor irritatie of jeuk, maar van persoon tot persoon kan de hoofdhuid anders reageren.

PS Als je meer wilt weten over roos en hoe het je hoofdhuid beïnvloedt, bekijk dan hier onze uitgebreide gids.

Vrouw die jeukende hoofdhuid krabt
Jeukende kop? We zijn hier om te helpen... Krediet: Rex door Shutterstock

Behandeling van jeukende hoofdhuid

De beste behandeling voor jeukende hoofdhuidaandoeningen is om eerst een medische professional te raadplegen om de oorzaak van uw symptomen te achterhalen. Van een huidaandoening tot zonnebrand, er zijn verschillende redenen waarom u een jeukende hoofdhuid kunt hebben en een professional zal dit voor u correct kunnen diagnosticeren.

Voor aan roos gerelateerde problemen is het belangrijk om te zoeken naar specifieke ingrediënten in je verzorgingsroutine. Volgens Peter, "zal het gebruik van een antiroosshampoo die conditioneert ZnPTO de aanvallende microflora van de hoofdhuid verwijderen, waardoor de hoofdhuidbarrière zijn beschermende eigenschappen kan herstellen."

Zorg er in het algemeen voor dat u bij het wassen van uw haar een shampoo en conditioner gebruikt die zijn ontworpen voor de specifieke behoeften van uw lokken. En zorg ervoor dat u een medische professional raadpleegt als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hoofdhuid.

En daar heb je het - we hopen dat je jeuk hebt bekrast!