...

HOE WERKT EEN 3.1-GELUIDSSYSTEEM? SOORTEN 3.1-GELUIDSSYSTEMEN 5 BESTE BEOORDEELDE 3.1-GELUIDSSYSTEMEN

 

Bent u niet tevreden met de middelmatige geluidskwaliteit van uw bestaande luidsprekers of muzieksysteem? Wilt u uw audio-ervaring naar een hoger niveau tillen wanneer u uw favoriete film bekijkt of naar uw favoriete podcast luistert? Zoek niet verder dan de beste 3.1-geluidssystemen op de markt!

Deze compacte maar krachtige geluidssystemen leveren meeslepend en rijk geluid dat uw audio-ervaring thuis kan verbeteren. 

In deze gids bespreken we uitgebreid de 3.1-geluidssystemen. We zullen een overzicht geven van de zaken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van 3.1-geluidssystemen, een lijst maken van de beste 3.1-geluidssystemen op de markt (samen met hun gedetailleerde recensies) en enkele veelgestelde vragen over deze luidsprekers beantwoorden. Lees verder om meer te weten.

Overzicht van de beste 3.1-geluidssystemen

HOE WERKT EEN 3.1-GELUIDSSYSTEEM?

Hier volgt een uitgebreide duik in de componenten, typen en functionaliteit van een 3.1-geluidssysteem. 

Onderdelen van een 3.1-geluidssysteem

Een 3.1-geluidssysteem bestaat uit vier belangrijke componenten. Deze omvatten:

Onderdelen van een 3.1-geluidssysteem
Onderdelen van een 3.1-geluidssysteem
 • Linkerluidspreker [L]: reproduceert audio van het linkerkanaal en wordt doorgaans aan de linkerkant van uw tv, pc of ander bronapparaat geplaatst. Het produceert een gevoel van directionaliteit en ruimtelijke diepte in de audio
 • Rechterluidspreker [R]: reproduceert audio van het rechterkanaal en wordt doorgaans aan de rechterkant van uw tv, pc of ander bronapparaat geplaatst. De functionaliteit ervan is enigszins vergelijkbaar met de functionaliteit van de linkerluidsprekers wat betreft het produceren van een gevoel van directionaliteit en ruimtelijke diepte in de audio. 
 • Middenluidspreker [C]: zorgt voor algehele helderheid van het geluid, vooral bij dialogen en acties op het scherm, en wordt doorgaans boven of onder uw tv, pc of ander bronapparaat geplaatst.
 • Subwoofer: Het is de 0.1-component in het 3.1-geluidssysteem en verantwoordelijk voor het reproduceren van de laagfrequente tonen of bas in de audio. Een subwoofer voegt impact en diepte toe aan de algehele geluidservaring door een donderende bas te leveren. Omdat laagfrequente geluiden niet-directioneel zijn, kunt u deze naar wens overal in de kamer plaatsen. Voor de beste resultaten raden wij u echter aan deze dicht bij de linker-, rechter- en middenluidsprekers te plaatsen.

Een 3.1-geluidssysteem met individuele luidsprekers bestaat uit een extra component, namelijk een audio-ontvanger. 

SOORTEN 3.1-GELUIDSSYSTEMEN

Er zijn doorgaans twee soorten 3.1-geluidssystemen op de markt:

 • 3.1-geluidssystemen bestaande uit een soundbar en subwoofer
 • 3.1-geluidssystemen bestaande uit drie afzonderlijke luidsprekers, een subwoofer en een audio-ontvanger
3.1-geluidssystemen bestaande uit een soundbar en subwoofer
3.1-geluidssystemen bestaande uit een soundbar en subwoofer
3.1-geluidssystemen bestaande uit drie afzonderlijke luidsprekers, een subwoofer en een audio-ontvanger
3.1-geluidssystemen bestaande uit drie afzonderlijke luidsprekers, een subwoofer en een audio-ontvanger

Een 3.1 geluidssysteem met 3 losse speakers en een subwoofer beschreven we hierboven al. In het geval van een soundbar-opstelling zijn echter alle drie de luidsprekers geïntegreerd in één enkele eenheid om de installatie te vereenvoudigen en draden/snoeren te elimineren.   

Werking van een 3.1 geluidssysteem

Bij een 3.1-geluidssysteem worden audiosignalen van het bronapparaat (bijvoorbeeld tv, computer, Blu-ray) naar de soundbar of een audio-ontvanger gestuurd (bij een 3.1-geluidssysteem met individuele luidsprekers). 

De soundbar of audio-ontvanger verwerkt de audiosignalen, verdeelt deze in geschikte kanalen en stuurt de signalen door naar de bijbehorende luidsprekers. Tijdens dit proces kan de audio-ontvanger ook surround-geluidsformaten decoderen, zoals DTS of Dolby Digital. 

Hoe vind je het juiste 3.1-geluidssysteem?

Hier is een korte lijst met factoren waarmee u rekening moet houden bij het zoeken naar de beste 3.1-geluidssystemen die aan uw vereisten voldoen:

Dingen om te overwegen bij het kopen van 3.1-geluidssystemen
Dingen om te overwegen bij het kopen van 3.1-geluidssystemen

1. Geluidskwaliteit van de luidspreker

De geluidskwaliteit van elke luidspreker is afhankelijk van drie primaire factoren. Deze omvatten frequentierespons, signaal-ruisverhouding en vervorming. 

Luidsprekers met een breed frequentiebereik kunnen gemakkelijk een verscheidenheid aan geluiden produceren, van rijke bassen (lage frequentie) tot heldere hoge tonen (hoge frequentie). Overweeg daarom om een ​​3.1-geluidssysteem aan te schaffen met speakers met een brede frequentierespons. 

Lage vervorming zorgt ervoor dat het geluid helder en nauwkeurig blijft, zelfs bij maximaal volume. Op dezelfde manier zorgt een hoge signaal-ruisverhouding ervoor dat de luidspreker minimaal achtergrondgeluid produceert en een onberispelijke geluidshelderheid levert. 

2. Indeling en grootte van uw kamer

De grootte en vorm van uw kamer kunnen de prestaties van uw 3.1-geluidssysteem beïnvloeden. Hoewel kleinere kamers kunnen profiteren van compacte geluidssystemen, hebben grotere kamers mogelijk krachtigere geluidssystemen nodig.

Bovendien kunnen meubels of blokkades in de kamer de plaatsing van de luidsprekers en de algehele geluidskwaliteit beïnvloeden. 

3. Subwoofer

Zoals je hierboven al hebt gezien, is de subwoofer een essentieel onderdeel van een 3.1-geluidssysteem, omdat hij verantwoordelijk is voor het produceren van de laagfrequente geluiden of bas. Houd daarom bij het zoeken naar een geschikt 3.1-geluidssysteem ook rekening met het formaat van de woofer. 

Grotere subwoofers produceren doorgaans krachtigere bassen; ze nemen echter meer ruimte in beslag en zijn minder draagbaar in vergelijking met kleinere subwoofers.

Het vermogen van een subwoofer wordt gemeten in watt. Daarom betekent een subwoofer met een hoger wattage dat deze krachtiger is. 

Houd ook rekening met het frequentiebereik van de subwoofer om het basproducerende vermogen ervan te beoordelen. 

4. Luidsprekers versus soundbar

Als je op zoek bent naar een minimalistisch en ruimtebesparend 3.1-geluidssysteem, raden we je aan te kiezen voor een soundbar- en wooferopstelling. Soundbars zijn eenvoudiger te installeren in vergelijking met luidsprekersystemen. Als u zich echter meer zorgen maakt over de audiokwaliteit en flexibiliteit van het geluidssysteem, raden we u aan een 3.1-geluidssysteem met individuele luidsprekers en subwoofer te controleren. 

Voor een meer gedetailleerde vergelijking, bekijk onze gids over soundbars versus luidsprekers !

5. Audiocodec en formaat

Het is ook de moeite waard om verschillende audiocodecs en -formaten te overwegen die een 3.1-geluidssysteem ondersteunt om de compatibiliteit ervan met verschillende bronapparaten te beoordelen en te evalueren. 

Enkele populaire audiocodecs en formaten die uw geluidssysteem zou moeten ondersteunen zijn:

6. Connectiviteitsopties

Zorg er vervolgens voor dat het geluidssysteem dat u van plan bent te kopen meerdere connectiviteitsopties heeft om met verschillende apparaten te kunnen werken. Veel voorkomende connectiviteitsopties bij 3.1-geluidssystemen zijn:

 • Analoge RCA
 • Coaxiaal
 • HDMI
 • Optisch
 • Bluetooth
 • Draadloze

7. Aanvullende overwegingen

Naast de hierboven besproken factoren raden we ook aan om de volgende aspecten van het 3.1-geluidssysteem in overweging te nemen:

 • Uitbreidingsmogelijkheden: Als u van plan bent uw 3.1-geluidssysteem in de toekomst uit te breiden naar een 5.1- of 7.1-geluidssysteem, overweeg dan om een ​​soundbar of audio-ontvanger te kiezen met extra aansluitmogelijkheden om meer luidsprekers te ondersteunen. 
 • Eenvoudige installatie en intuïtieve bediening: Overweeg de aanschaf van een 3.1-geluidssysteem dat wordt geleverd met een gemakkelijke, snelle en probleemloze installatie. Zorg er ook voor dat deze intuïtieve, gebruiksvriendelijke bedieningselementen bevat (bij voorkeur een afstandsbediening) voor eenvoudige bediening.

5 BEST BEOORDEELDE 3.1-GELUIDSSYSTEMEN op de markt

1. Bose 3.1 Home Theatre-set: Soundbar 700 + Bass 700

Over het algemeen het beste 3.1-geluidssysteem op de markt

Bose 3.1 Home Theater Set: Soundbar 700 + Bass 700
 • Uitstekende geluidskwaliteit; meeslepende en ruimtelijke soundstage
 • Krachtige en rijke bas
 • Meerdere connectiviteitsopties
 • Elegant en opvallend ontwerp
 • ADAPTIQ-audiokalibratiefunctie
 • Ingebouwde stemassistenten
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
 • Eenvoudig te upgraden naar een 5.1-installatie
 • Stevig gebouwd
 • Duur
 • Ondersteunt geen geavanceerde audiocodecs, zoals Dolby Atmos of DTS:X

Als je op zoek bent naar een 3.1-geluidssysteem van topkwaliteit met fantastische geluidsprestaties, veelzijdige connectiviteitsopties en een strak ontwerp, dan durf je te wedden dat je niet fout kunt gaan met de Bose 3.1 Home Theatre Set: Soundbar 700 + Bass 700. We waren gewoon dol op en bewonderden elk aspect van dit geluidssysteem en hier is waarom! 

Samen klinken de Bose Soundbar 700 en Bass 700 uitstekend. Ze bestrijken een breed frequentiebereik (de soundbar heeft een frequentiebereik van 60 Hz tot 20 kHz en de subwoofer heeft een frequentiebereik van 30 Hz tot 150 kHz) en leveren een gebalanceerd en dynamisch geluid. We hielden van de basprestaties van dit systeem; het is donderend en toch op zijn eigen manier goed uitgebalanceerd. 

De Bose Sound 700 maakt gebruik van de eigen technologieën van Bose, zoals PhaseGuide en QuietPort, en aangepaste drivers om een ​​meeslepend en breed geluidsbeeld te produceren. We hielden ook van de vocale helderheid van deze soundbar. De Bose Bass Module 700 bevat ook ingebouwde aangepaste drivers en een hoogwaardige digitale versterker om bas (of laagfrequente geluiden) met grotere nauwkeurigheid te produceren.  

Ondanks dat dit 3.1 geluidssysteem geen Dolby Atmos of DTS:X ondersteunt, klinkt het indrukwekkend bij het kijken van films/shows en het luisteren naar muziek. Daarom is het perfect voor dagelijks gebruik en thuisbioscoopsessies waarbij hi-res audio geen kritische vereiste is. 

We hebben dit 3.1-geluidssysteem getest met verschillende soorten inhoud, zoals films, podcasts en films, in kamers van verschillende groottes, en waren elke keer onder de indruk van de prestaties. 

Qua ontwerp ziet dit 3.1-geluidssysteem er elegant en esthetisch aantrekkelijk uit. De soundbar heeft een metalen rooster en een glazen blad, en de woofer past perfect bij het soundbar-ontwerp. De Bose 3.1 Home Theater Set: Soundbar 700 + Bass 700 is momenteel verkrijgbaar in twee kleuren: Zwart en Wit. 

Iets anders dat we erg leuk vonden aan de Bose 3.1 Home Theatre Set: Soundbar 700 + Bass 700 is de veelzijdigheid ervan. De Bose Soundbar 700 wordt geleverd met meerdere connectiviteitsopties, zoals Bluetooth, HDMI-ARC, optisch en Wi-Fi. Daarom kunt u hem eenvoudig verbinden met verschillende apparaten voor het streamen van inhoud. De Bass Module 700 maakt via Bluetooth verbinding met de soundbar.

Enkele andere indrukwekkende kenmerken van dit geluidssysteem zijn onder meer de ADAPTIQ-audiokalibratie, die de prestaties van de soundbar optimaliseert op basis van de akoestiek van uw kamer, waardoor een uitzonderlijke geluidskwaliteit wordt gegarandeerd, en de mogelijkheid om dit geluidssysteem uit te breiden naar een 5.1-opstelling door meer Bose-luidsprekers toe te voegen.

Kortom, de Bose 3.1 Home Theater Set: Soundbar 700 + Bass 700 is een van de meest veelzijdige en krachtige 3.1-geluidssystemen op de markt. Daarom kan het een geweldige optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een oplossing van topkwaliteit. Ook al is het duurder dan de andere geluidssystemen op onze lijst, het biedt echt waar voor je geld. De kenmerken, prestaties en het ontwerp van dit geluidssysteem maken het naar onze mening het beste 3.1-geluidssysteem.

Bekijk op Amazon: Bose 3.1 Home Theatre-set: Soundbar 700 + Bass 700

2. LG GX-soundbar met subwoofer

Beste 3.1-geluidssysteem met Dolby Atmos en DTS:X-ondersteuning

LG GX-soundbar met subwoofer
 • Uitstekende geluidsprestaties
 • Meeslepende audio-ervaring
 • Dolby Atmos- en DTS:X-ondersteuning
 • Strak en minimalistisch ontwerp
 • Meerdere connectiviteitsopties
 • Diepe en rijke bas geleverd door de subwoofer
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
 • Duurzaam en veelzijdig
 • Kan worden geüpgraded naar een 5.1-geluidssysteem door extra achterluidsprekers toe te voegen voor een surround sound-ervaring
 • Subwoofer maakt draadloos verbinding met de soundbar

Als je op zoek bent naar een 3.1-geluidssysteem met Dolby Atmos en DTS:X-ondersteuning, raden we je ten zeerste aan om de LG GX Soundbar met Subwoofer te verkennen. Dit 3.1-geluidssysteem levert een indrukwekkende en indrukwekkende hi-res audio- ervaring. 

Qua prestaties levert dit 3.1-geluidssysteem een ​​meeslepende en goed afgeronde audio-ervaring. Hij beschikt immers over Dolby Atmos , DTS:X-geluid en Meridian Audio-technologie . Bovendien heeft het systeem een ​​breed en ruimtelijk geluidsbeeld en levert het een heldere audiokwaliteit. Daarom werkt het het beste bij het bekijken van films en programma’s, of het luisteren naar muziek of podcasts. 

We konden niet echt veel details vinden over de LG GX Soundbar met de frequentierespons van het subwoofersysteem; Volgens onze ervaring leverde de subwoofer echter krachtige basprestaties. Toch vonden we dat de bas bij grotere instellingen iets tekortschiet. Een andere interessante technologie die in dit 3.1-geluidssysteem wordt gebruikt, is AI Sound Pro, dat de geluidsprestaties automatisch aanpast en optimaliseert op basis van de inhoud die je afspeelt. 

Om eerlijk te zijn, werden we verscheurd tussen de Bose 3.1 Home Theatre Set: Soundbar 700 + Bass 700 en LG GX Soundbar met subwoofersysteem bij het kiezen van onze algehele beste keuze; de eerste overtrof echter enigszins de verwachtingen als we naar alle aspecten keken. Desalniettemin hebben we op het gebied van een meeslepende 3D-audio-ervaring de LG GX Soundbar met subwoofersysteem duidelijk als de beste verkozen!

We waren ook erg gecharmeerd van het elegante en simplistische ontwerp van de LG GX Soundbar met subwoofersysteem. U kunt de combinatie van soundbar en subwoofer eenvoudig op een plank plaatsen of aan de muur bevestigen, afhankelijk van uw wensen. Over het geheel genomen is het ontwerp van dit 3.1-geluidssysteem compact.

Net als de Bose 3.1 Home Theater Set: Soundbar 700 + Bass 700 wordt ook dit 3.1 geluidssysteem geleverd met meerdere aansluitmogelijkheden. Daarom is het veelzijdig en compatibel met een groot aantal streaming-apparaten. Enkele connectiviteitsopties in dit geluidssysteem zijn HDMI eARC (voor ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X), optische ingang, Bluetooth en draadloos. 

We hebben deze 3.1-geluidssystemen getest met zowel LG-tv’s als tv’s van andere merken en hebben geen compatibiliteitsproblemen ondervonden. Zorg er echter voor dat uw tv HDMI eARC ondersteunt als u het maximale uit Dolby Atmos en DTS:X wilt halen. De optische ingang ondersteunt ze niet.

Kortom, de LG GX Soundbar met subwoofercombo is een premium 3.1-geluidssysteem met een overvloed aan functies en functionaliteiten waar u dol op zult zijn. Ook al is de prijs hoger (maar lager dan die van het Bose 3.1-geluidssysteem), je zult er geen spijt van krijgen dat je in dit premium audiosysteem hebt geïnvesteerd. Wij hebben nauwelijks problemen ondervonden met dit geluidssysteem.

Bekijk op Amazon: LG GX Soundbar met subwoofer

3. Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer

Beste 3.1-geluidssysteem voor grotere kamers en ruimtes

Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Krachtige, diepe en rijke bas
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
 • Simplistisch en elegant ontwerp
 • Duurzaam en stevig
 • Vloerstaande luidsprekers zorgen voor een breed geluidsbeeld
 • Compatibel met de meeste AV-ontvangers op de markt
 • Uit te breiden naar een 5.1 of 7.1 opstelling
 • Ondersteunt geen geavanceerde audiocodecs en -formaten
 • Vereist een AV-ontvanger om te functioneren

Als u op zoek bent naar een 3.1-geluidssysteem voor een grote kamer of ruime ruimte, dan kan het Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer een geweldige aankoop zijn. Dit systeem bestaat uit een T30 middenkanaalluidspreker, twee T50 torenluidsprekers en een actieve subwoofer. Omdat de torenluidsprekers een breder geluidsbeeld en een betere geluidsverspreiding bieden, klinkt dit systeem krachtig, ongeacht de grootte van de kamer.

Qua geluidsprestaties is dit geluidssysteem bijna net zo goed als de eerste twee opties op onze lijst. Sterker nog, de basprestaties van dit 3.1-geluidssysteem zijn iets beter dan die van de LG GX Soundbar met Subwoofer-combo. Alle componenten van dit geluidssysteem worden ondersteund door Polks eigen Dynamic Balance Technology. 

De T30-middenkanalen bestaan ​​uit een 1-inch zijden koepeltweeter en twee 5,25-inch middentonendrivers. Daarom zorgt het voor uitzonderlijke helderheid in dialogen en vocale leveringen. We hebben met dit geluidssysteem geen problemen met de helderheid van het geluid ondervonden bij het kijken naar tv-programma’s en films. Ook het frequentiebereik van deze centerkanaalspeaker is redelijk behoorlijk (55 Hz tot 24 kHz). 

De twee T50 vloerstaande luidsprekers zijn een van de beste vloerstaande luidsprekers op de markt en leveren uitzonderlijk surround-geluid. Elke T50-luidspreker herbergt een 1-inch zijden koepeltweeter, een 6,5-inch middenGezichtsreinigerdriver en twee 6,5-inch passieve basradiatoren. We waren diep onder de indruk van het frequentiebereik van deze speakers (38 Hz tot 24 kHz). Geen wonder dat ze fantastische baseffecten opleverden.  

De basprestaties van de subwoofer waren ook uitzonderlijk. Nu kunt u zich voorstellen wat er kan gebeuren als alle componenten samenwerken om een ​​krachtige en krachtige bas te leveren. 

Tijdens het opzetten van dit 3.1 surround sound-systeem realiseerden we ons dat het compatibel is met een groot aantal AV-receivers. Het enige wat u hoeft te doen is de luidsprekers en subwoofers met de meegeleverde luidsprekerkabels op uw AV-receiver aan te sluiten. 

Qua ontwerp is het Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer eenvoudig en elegant. Daarom kan het gemakkelijk worden gecombineerd met uw bestaande thuisbioscoopopstelling. 

Omdat dit 3.1-geluidssysteem ten slotte op luidsprekers is gebaseerd, is er een verbinding met de AV-ontvanger vereist om te kunnen functioneren. Daarom zijn de connectiviteitscriteria afhankelijk van de connectiviteitsopties die beschikbaar zijn in uw AV-receiver. De speakers hebben we met luidsprekerkabels aangesloten op onze AV-receiver en de subwoofer met een aparte RCA-kabel.

Concluderend kan het Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer een geweldige aankoop zijn voor wie op zoek is naar een 3.1-geluidssysteem voor een grotere ruimte. Dit geluidssysteem is krachtig en betaalbaarder dan de eerste twee opties. Het ondersteunt echter geen geavanceerde codecs en formaten, zoals Dolby Atmos en DTS:X. 

Bekijk op Amazon : Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer

4. Sony Z9F 3.1-kanaals Soundbar met Dolby Atmos en draadloze subwoofer

Beste budget 3.1-geluidssysteem

Sony Z9F 3.1-kanaals Soundbar met Dolby Atmos en draadloze subwoofer
 • Geweldige geluidskwaliteit
 • Diepe en rijke bas
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
 • Duurzaam en stevig gebouwd
 • Biedt een meeslepende audio-ervaring
 • Ondersteunt Dolby DTS en DTS:X 
 • Wordt geleverd met een afstandsbediening voor extra gemak
 • Subwoofer maakt draadloos verbinding voor eenvoudige connectiviteit
 • Zeven verschillende geluidsmodi om uw geluidservaring te optimaliseren
 • Meerdere connectiviteitsopties
 • Compatibel met stemassistenten, zoals Alexa en Google Assistant
 • Surround-geluid heeft mogelijk niet zo veel impact als dat van op meerdere luidsprekers gebaseerde 3.1-geluidssystemen

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk 3.1-geluidssysteem, dan staat je een verrassing te wachten! We hebben niet alleen betaalbare opties, maar ook betaalbare opties met meeslepende 3D-audio. Ja dat klopt. De Sony Z9F 3.1-kanaals Soundbar met Dolby Atmos en draadloze subwoofer ondersteunt Dolby DTS en DTS:X voor een meeslepende audio-ervaring. Is het niet een geweldige deal?

De Sony Z9F 3.1ch Soundbar met Dolby Atmos en draadloze subwoofer levert uitstekende geluidsprestaties over een breed frequentiebereik. Laagfrequent vermogen, helderheid in het middenbereik en hoogfrequente details; dit 3.1-geluidssysteem combineert deze drie om nauwkeurig en gedetailleerd geluid te reproduceren. 

De soundbar bestaat uit drie voorkanalen (links, midden en rechts) die samenwerken om dynamische en krachtige geluidsprestaties te leveren. De subwoofer produceert diepe en rijke bassen en maakt via draadloze functionaliteit automatisch verbinding met de soundbar. 

Omdat dit 3.1-geluidssysteem Dolby Atmos en DTS:X ondersteunt, kun je bovendien genieten van een meeslepende audio-ervaring door een breed geluidsbeeld te bieden. Een ander indrukwekkend aspect van dit geluidssysteem met betrekking tot de geluidsprestaties is Sony’s Vertical Surround Engine-technologie. Met deze technologie hoeft u geen extra luidsprekers toe te voegen aan uw 3.1-geluidssysteem. Het bootst hoogte- en surroundgeluidseffecten na zonder extra luidsprekers en verbetert de meeslepende ervaring op meerdere manieren. 

Qua design is de Sony Z9F 3.1ch Soundbar met Dolby Atmos en Wireless Subwoofer net zo elegant en minimalistisch als de andere opties op onze lijst. Volgens onze evaluatie is dit 3.1-geluidssysteem draagbaarder dan alle andere op soundbars gebaseerde 3.1-geluidssystemen op onze lijst. 

Tenslotte biedt dit 3.1 geluidssysteem je op het gebied van connectiviteit een ruime keuze aan mogelijkheden, zoals HDMI ARC, HDMI eARC, optische ingang, Bluetooth en draadloos.

Kortom, de Sony Z9F 3.1ch Soundbar met Dolby Atmos en draadloze subwoofer is een zakvriendelijk, krachtig en veelzijdig 3.1-geluidssysteem. Het ondersteunt ook Dolby Vision en 4K HDR passthrough, waardoor er geen invloed is op de videokwaliteit wanneer 4K HDR-bronnen via de soundbar op de tv worden aangesloten.

Bekijk op Amazon: Sony Z9F 3.1ch Soundbar met Dolby Atmos en draadloze subwoofer

5. SAMSUNG HW-Q60B 3.1-kanaals soundbar

Beste 3.1-geluidssysteem voor gaming

SAMSUNG HW-Q60B 3.1-kanaals soundbar
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Geweldige meeslepende audio-ervaring
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
 • Compatibel met meerdere apparaten; veelzijdig
 • Duurzame en stevige afwerking en constructie
 • Ondersteunt geavanceerde audiocodecs en formaten
 • Zakvriendelijke prijs
 • Spelmodus
 • Adaptive Sound-technologie voor geoptimaliseerd geluid
 • Afwezigheid van achterluidsprekers voor een surround-echte geluidservaring

Als je een fervent gamer bent en op zoek bent naar een 3.1-geluidssysteem dat speciaal is ontworpen voor gameliefhebbers, raden we je ten zeerste aan om de Samsung HW-Q60B 3.1 ch Soundbar te bekijken. Dit 3.1-geluidssysteem bestaat uit 3 frontkanalen, 1 subwoofer en 2 up-firing-kanalen, en wordt geleverd met een GAME-modus om de geluidsprestaties te optimaliseren volgens uw gaming-eisen. 

De SAMSUNG HW-Q60B 3.1-kanaals Soundbar levert een meeslepende 3D-audio-ervaring, wat een van de meest kritische vereisten is voor gaming. Dit 3.1 geluidssysteem ondersteunt immers geavanceerde audiocodecs en formaten, zoals Dolby Atmos en DTS:X. 

Een ander onberispelijk kenmerk dat bijdraagt ​​aan de krachtige prestaties van dit 3.1-geluidssysteem is Adaptive Sound. Deze functie optimaliseert de geluidsprestaties van de Samsung HW-Q60B 3.1-kanaals Soundbar op basis van de inhoud die u afspeelt. 

We hebben onlangs de gelegenheid gehad om dit 3.1-geluidssysteem met verschillende games te testen om de prestaties in elk scenario te evalueren. Tijdens je evaluatie hebben we ook de Game-modus van de soundbar geactiveerd. 

We hebben de Samsung HW-Q60B 3.1 Soundbar eerst getest met racegames en we waren onder de indruk van de helderheid van het gieren van banden en motorgebulder. De Adaptive Sound-functie zorgde ervoor dat het geluid helder en helder bleef, zelfs tijdens de meest chaotische momenten onderweg. 

Ten tweede hebben we de prestaties van dit 3.1-geluidssysteem geëvalueerd met actiegerichte games met wapenoorlogen en explosies. In dit scenario leverde de subwoofer een krachtige en krachtige bas, terwijl de helderheid en kwaliteit van het geluid gewaarborgd bleven. De soundbar produceerde dynamisch en meeslepend virtueel surroundgeluid (met de 2 up-firing kanalen) en we konden gemakkelijk de richting van de geweerschoten en bommen bepalen. 

Qua design oogt dit 3.1 geluidssysteem strak en minimalistisch. De soundbar is echter lang en meer geschikt voor grotere tv’s. Het ziet er misschien niet goed uit bij kleinere tv’s en gaming-opstellingen. De draadloze subwoofer is lichtgewicht en draagbaar. 

Ook al is de Samsung HW-Q60B 3.1 Soundbar het meest geschikt voor gaming, volgens onze ervaring denken we dat hij veelzijdig is, omdat hij wordt geleverd met meerdere connectiviteitsopties voor verschillende gebruiksscenario’s en apparaten. 

Verschillende aansluitmogelijkheden in dit 3.1 geluidssysteem zijn HDMI ARC/eARC (om audio van je tv naar de soundbar te sturen met één enkele HDMI-kabel), HDMI (om directe verbinding tot stand te brengen met gameconsoles, Blu Ray etc.), optische ingang ( om audio van uw tv naar de soundbar te sturen als uw tv geen HDMI ARC ondersteunt), Bluetooth (voor draadloos streamen vanaf smartphones, tablets, enz.) en USB (om audiobestanden af ​​te spelen vanaf een USB-opslag of om de firmware van de soundbar bij te werken ).

Kortom, de Samsung HW-Q60B 3.1 Soundbar doet wonderen bij alle soorten games. Dit 3.1-geluidssysteem bevat ook een Q-Symphony-functie die alleen werkt met Samsung-tv’s. Als u een Samsung TV heeft, kunt u dus genieten van nog betere geluidsprestaties. Het is ook behoorlijk budgetvriendelijk (betaalbaarder dan de budgetoptie op onze lijst). Het enige dat deze opstelling mist, zijn een paar achterluidsprekers om de surround sound-ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Bekijk op Amazon: Samsung HW-Q60B 3.1 Soundbar

Veelgestelde vragen over 3.1 geluidssystemen

Wat is het verschil tussen 2.1, 3.1 en 5.1 geluidssystemen?

Een 2.1-geluidssysteem bestaat uit twee frontluidsprekers (links en rechts) en een subwoofer.

Een 3.1-geluidssysteem bestaat uit drie frontluidsprekers (links, midden en rechts) en een subwoofer. En een 5.1-geluidssysteem bestaat uit vijf luidsprekers voor (linksvoor, linksachter, midden, rechtsachter en achtervoor) en een subwoofer.

Heb ik een aparte ontvanger nodig voor een 3.1 geluidssysteem?

Afhankelijk van het 3.1-geluidssysteem dat u wilt aanschaffen, heeft u mogelijk een aparte ontvanger nodig. Sommige 3.1-geluidssystemen worden geleverd met ingebouwde ontvangers, terwijl andere aparte ontvangers nodig hebben.

Kan ik mijn 3.1-geluidssysteem upgraden naar een 5.1-systeem?

Ja, u kunt uw 3.1-systeem upgraden naar een 5.1-systeem door extra achterluidsprekers toe te voegen. Zorg er echter voor dat uw audio-ontvanger of soundbar 5.1-kanalen ondersteunt en over de vereiste aansluitmogelijkheden voor extra luidsprekers beschikt.

Hoe sluit ik mijn 3.1-geluidssysteem aan op mijn tv?

U kunt verschillende methoden gebruiken om uw 3.1-geluidssysteem op uw tv aan te sluiten, afhankelijk van de invoer- en uitvoeropties die beschikbaar zijn in uw geluidssysteem en tv. Enkele opties zijn onder meer:

– HDMI eARC
– HDMI ARC
– Analoge audiokabels
– Optische ingang 
– Bluetooth
– Wi-Fi

Houd er echter rekening mee dat draadloze connectiviteitsopties mogelijk niet dezelfde audiokwaliteit bieden als een bekabelde verbinding, vooral als u audio met hoge resolutie wilt afspelen.

Is een 3.1 geluidssysteem geschikt voor grotere kamers of ruimtes?

Een 3.1-geluidssysteem kan in een grote kamer voor een behoorlijke audio-ervaring zorgen. Als je echter op zoek bent naar een 360 graden surround sound-ervaring, raden we je aan om 5.1- en 7.1-geluidssystemen te overwegen. 

Als je echter alleen op zoek bent naar een 3.1-geluidssysteem voor een grote kamer of ruimte, overweeg dan om er een te kopen met torenluidsprekers (zoals het Polk Audio T-serie 3.1-kanaals compleet thuisbioscoopsysteem met actieve subwoofer op onze lijst).

Laatste gedachten

Een 3.1-geluidssysteem biedt een dynamische en krachtige audio-ervaring voor films, tv-programma’s en muziek. Met een speciaal middenkanaal verbetert een 3.1-geluidssysteem de helderheid van dialogen aanzienlijk in vergelijking met een 2.1-systeem. Daarom kan het een uitstekende keuze zijn voor thuisbioscoopliefhebbers die op zoek zijn naar heldere, heldere en meeslepende audio. 

Volgens onze ervaring en gedetailleerde evaluatie is de Bose 3.1 Home Theatre Set: Soundbar 700 + Bass 700 het beste 3.1-geluidssysteem. Het is veelzijdig, stijlvol, duurzaam en gebouwd om lang mee te gaan. Bovendien levert het een uitstekende geluidskwaliteit en basprestaties. Hoewel het behoorlijk duur is en geen geavanceerde audiocodecs ondersteunt, hebben we er maximale dialooghelderheid mee ervaren.